Παιδί μαζί με σκυλί: Πώς θα κρατήσετε και τα δύο ασφαλή

Παιδί μαζί με σκυλί: Πώς θα κρατήσετε και τα δύο ασφαλή

Η σχέση μεταξύ ενός σκύλου και ενός παιδιού είναι πραγματικά μαγική, όμως δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί και τον σκύλο σας να συνυπάρχουν μαζί αρμονικά, κάτι που θα το καταφέρετε αν εκπαιδεύσετε σωστά το σκυλάκι σας και μάθετε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται στον τετράποδο φίλο του.

Πώς λειτουργεί η εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη και ασφαλή σχέση με τους ανθρώπους, αλλά και για να παραμείνει σωματικά υγιής, πνευματικά σε εγρήγορση, και συναισθηματικά ευτυχισμένος.

Για να κάνετε την εκπαίδευση του σκύλου μια ευχάριστη δραστηριότητα, μια πολύ καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια προσέγγιση θετικής ενίσχυσης που βασίζεται στις ανταμοιβές, είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική. Η εκπαίδευση σκύλων που βασίζεται στη θετική ενίσχυση βοηθά τους σκυλογονείς να κατανοήσουν πώς σκέφτονται, μαθαίνουν και επικοινωνούν οι σκύλοι.

Με τη σειρά τους, οι άνθρωποι θα καταλάβουν πώς να ενθαρρύνουν και να επιβραβεύουν τις σωστές και ευγενικές συμπεριφορές του σκύλου σε πραγματικές καταστάσεις, καλλιεργώντας το δεσμό μεταξύ τους.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα ζώα μαθαίνουν μια νέα συμπεριφορά γρηγορότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία αν τους επιτραπεί να συμμετέχουν εθελοντικά στη διαδικασία μάθησης και αν ανταμείβονται για τις προτιμώμενες συμπεριφορές. Οι σκύλοι αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουροι, αν λειτουργούν μέσα σε όρια που τίθενται με όμορφο και τρυφερό τρόπο, και καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σύνδεση με την οικογένειά τους.

παιδάκι με σκύλο βόλτα

Πώς γίνεται η συνύπαρξη παιδιών και σκυλιών

Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τα σκυλιά και να συνειδητοποιούν ότι το ζωάκι της οικογένειας δεν είναι ένα λούτρινο παιχνίδι, αλλά ένα πλάσμα που νιώθει πόνο όταν πληγώνεται, έχει συναισθήματα και ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται. Τα παιδιά μπορεί εν αγνοία τους να πονέσουν ή να εκνευρίσουν το ζώο, οπότε χρειάζεται προσοχή σε αυτό. Ταυτόχρονα, ο σκύλος πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά και να εκπαιδευτεί να μην παίζει πολύ άγρια, να μη δαγκώνει ούτε να πηδάει πάνω στο παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να έχει ένα σημείο, όπως ένα δωμάτιο ή το crate του, όπου θα μπορεί να μείνει μόνος και να έχει τον προσωπικό του χώρο, τον οποίο θα σέβεται το παιδί. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν μέσα ή πάνω στο crate του σκύλου, καθώς αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να νιώσει παγιδευμένος και να επιτεθεί στο παιδί από φόβο.

Επίσης, θα πρέπει τα παιδιά να μιλούν απαλά στα σκυλιά που κοιμούνται πριν τα χαϊδέψουν, ώστε να μην τα αιφνιδιάσουν.

Όταν έρχεται στο σπίτι το καινούριο σκυλάκι

Καθορίστε τους κανόνες του σπιτιού και εφαρμόστε τους από την ημέρα που θα έρθει σπίτι ο σκύλος. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει αυτούς τους κανόνες, όμως στην αρχή δεν θα πρέπει να μένει πότε μόνο με το σκυλί.

Αναφορικά με την πρώτη προσέγγιση μεταξύ τους, θα πρέπει να αφήσετε να συνηθίσουν το ένα το άλλο από την άλλη πλευρά του δωματίου ή της αυλής. Βοηθήστε το σκύλο να κρατάει την επιθυμητή απόσταση, μέχρι να νιώσει άνετα, και μην αφήνετε τα παιδιά να τον στριμώχνει ή να τον κάνει να νιώθει απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τη σχέση του παιδιού με το σκύλο και, ακόμα και αν φαίνεται ότι πηγαίνει καλά, να τα επιτηρείτε πάντα με προσοχή. Το απολύτως ασφαλές είναι να αφήνετε μόνα τους μόνο μεγαλύτερα παιδιά με σκύλους που ξέρουν καλά και έχουν χτίσει μια όμορφη και ήρεμη σχέση μεταξύ τους.

παιδι με σκύλο αγκαλιά

Παιδιά και άγνωστοι σκύλοι

Η πλειονότητα των σκύλων είναι φιλικοί, θέλουν χάδια και αλληλεπίδραση. Αλλά δεν είναι όλα τα σκυλιά φιλικά και είναι σημαντικό για την ασφάλεια του παιδιού σας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όταν συναντά έναν άγνωστο σκύλο, είτε είναι αδέσποτος είτε δεσποζόμενος.

Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τη συνάντηση με έναν άγνωστο σκύλο. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να προσεγγίζουν και να χαϊδεύουν έναν σκύλο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα λούτρινο παιχνίδι, όπου κάθε αλληλεπίδραση γίνεται με απόλυτη ασφάλεια.

Όταν το παιδί βλέπει ένα σκυλάκι, αν αυτό είναι δεσποζόμενο, θα πρέπει να ρωτάει πάντα τον άνθρωπό του αν μπορεί να το χαϊδέψει. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι πρέπει να αφήσει τον σκύλο στην ησυχία του, αν το ζώο δείχνει φοβισμένο ή νευριασμένο.

Πότε να μείνετε μακριά από έναν φοβισμένο σκύλο.

Συνεπώς, είναι βασικό να γνωρίζει το παιδί (αλλά και εσείς) πώς δείχνει ένας σκυλάκι που φοβάται ή έχει εκνευρισμό. Πρόκειται για ένα σκυλί που θα γαυγίζει, θα γρυλίζει και θα δείχνει τα δόντια του. Τα αυτιά του θα είναι όρθια, τα πόδια άκαμπτα και ενδεχομένως θα έχουν σηκωθεί οι τρίχες στη ράχη του.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απομακρύνετε αμέσως το παιδί από το σκυλί, ώστε να μη γίνει κανένα ατύχημα.

Το ίδιο ισχύει και αν ο σκύλος τρώει, οπότε μπορεί να νομίζει ότι κάποιος πάει να του κλέψει το φαγητό, ή αν είναι μαμά που θηλάζει τα κουτάβια της.

Θυμηθείτε ότι ο σκύλος δεν ξέρει ότι δεν θα του κάνετε κακό. Διδάξτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να τρέχει και να φωνάζει προς τον σκύλο, γιατί μπορεί να φοβηθεί και να αντιδράσει ενστικτωδώς, μόνο και μόνο για να προστατευθεί.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3